Sporný nákup je hotový. České dráhy dávají stovky milionů za dodavatele vyhledávače Idos a dalších systémů

vkr

Transakce za stovky milionů korun, kterou chtěl ještě na počátku září zastavit ministr dopravy Dan Ťok, je hotová. Dceřiná společnost Českých drah – České dráhy Informační systémy (ČDIS), totiž dokončila koupi firmy Chaps, která pro ni dodává a udržuje informační systémy. Za společnost ČDIS zaplatí asi 400 milionů korun, informoval server ZDopravy.cz s odvoláním na tři nejmenované zdroje.

Svatba z rozumu. To je podle některých komentátorů nejpřiléhavější popis dokončení transakce. Firma Chaps, která dodává data mimo jiné i pro vyhledávač spojení Idos, totiž byla tak dlouho dodavatelem informačních systémů pro České dráhy, až se na ní dráhy staly závislé a ČDIS ji koupit jednoduše musela. Státní dopravce totiž neměl v rukou všechny licence na systémy, které mu Chaps dodala a provozovala, a existovaly obavy, že by se firma mohla i s cenným vlastnictvím dostat do rukou konkurence.

Výsměch pomalé české železnici. Vlaky na trase Berlín-Vídeň budou republiku objíždět delší cestou a ještě při tom zrychlí

sinfin.digital