Stěhování největšího zpracovatele mléka v Česku: Madeta má další závod v Plané, plánuje novou sýrárnu

ČTK

raz

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, přesunula provoz z Řípce u Veselí nad Lužnicí do Plané nad Lužnicí na Táborsku. Dokončila tak tříletou investici v Plané za 300 milionů korun. V Plané plánuje firma do tří let novou sýrárnu za 450 milionů. V Jindřichově Hradci investuje Madeta průběžně 120 milionů korun, do konce roku tam zmodernizuje tvarohárnu, v budoucnu tak zvýší výrobu krémů Lipánek. ČTK to řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

Do Plané, kde má Madeta závod od roku 1968, přestěhovala nejdřív v roce 2016 sýrárnu, kde se dělá poloměkký přírodní sýr Blaťácké zlato, který se vyrábí nepřetržitě od roku 1939. Následovala plátkovna a porcovna sýrů, před několika dny skončil přesun tavírny, která vyrábí tavené sýry, tavené pomazánky i salámové sýry. „Areál v Řípci je zamčený, připravuje se k pronájmu nebo k prodeji,“ řekl Teplý. Většina zaměstnanců přešla do Plané, pro některé zajišťuje firma dopravu autobusem. V Plané pracuje 480 lidí.

V tavírně jsou podle ředitele závodu Davida Fajfra oproti Řípci dva stroje na tavené sýry v kulatých baleních, které nahrazují ruční práci - vkládání trojúhelníčků do krabiček. V Plané Madeta ročně vyrobí 10.000 tun sýrů, do tří let tam chce postavit novou sýrárnu za 450 milionů Kč. Nová sýrárna by znamenala 11.000 až 12.000 tun sýrů navíc. „Chtěl bych, abychom z hlediska dvou, tří let byli schopni v Plané vyrábět kolem 22.000 tun sýrů, a z toho bych chtěl, aby tak třetina šla na export,“ řekl Teplý.

Plácnutí si v Rusku nad vodkou nám nepomáhá, politici hází lidská práva na smetiště, tvrdí Pánek

sinfin.digital