Svět posílení koruny nečeká. Bránit mu mají spekulanti

Jaroslav Bukovský

Průměr z více než čtyř desítek prognóz počítá s tím, že česká měna do konce roku zpevní o 2,2 procenta. Konec letošního roku může zastihnout českou měnu ve stejné síle, jako byla na jeho počátku, tedy při kurzu 27 korun za euro. 

Je to alespoň nejčastější z odhadů 42 světových bank a brokerů, s jejichž prognózami pracuje agentura Bloomberg. Hodnotu koruny na úrovni kurzového závazku ČNB věští hned desítka ekonomů. V průměru počítají prognózy velkých hráčů ze světa financí s kurzem 26,40 koruny za euro, což odpovídá posílení o zhruba 2,2 procenta. Škála odhadovaných kurzů koruny se pohybuje od 25 po 27,40 koruny za euro, s oslabením měny počítají pro závěr roku pouze dva odhady.

VŠE O INTERVENCÍCH NAJDETE V TÉMATU E15

„Očekávání švýcarského posílení na koruně a spekulace na toto posílení nakonec způsobí, že k žádnému posílení nedojde. Alespoň několik let. Posílení budou bránit spekulanti. Už nyní mají nainvestován zhruba bilion korun. Roční přirozená poptávka plynoucí z přebytku obchodní bilance přitom činí ročně necelých 150 miliard, spekulanti tak budou čekat mnoho let, než od nich jejich koruny někdo koupí,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil s tím, že krátkodobé výkyvy kurzu koruny budou přesto značné.

CELÝ ČLÁNEK SI PŘEČTETE NA E15.CZ

sinfin.digital