Tajuplný byznys. Firmy v centru Prahy lákají na projížďku falešnými historickými auty

Kristína Paulenková

Vypadá to idylicky. V Praze lákají firmy na projížďku veterány, během vyhlídkové jízdy jim může zkušený průvodce přiblížit historii města. Taková vyjížďka má ale jeden zádrhel. Nejedná se v mnoha případech o historické vozy ani jejich repliky.

Při bližším zkoumání člověk zjistí, že vypadají spíše jako auta z kreslených filmů než klasické opečovávané veterány. Projížďka „historickým“ vozem není levná záležitost. Zájemce vyjde na zhruba 500 korun, pronajmout si celé auto stojí na hodinu 2 tisíce korun.

Přestože firmy prezentují své vozy jako historické, zákon nedovoluje s veterány podnikat. Pokud takový vůz přihlásíte a získáte veteránské značky, může sloužit jenom vám a vašim blízkým. Organizovat placené projížďky nebo auto půjčovat nesmíte. Veterán dokonce není určený ani k běžnému dennímu ježdění. „U veteránů jsou povoleny stavby, ale jen do určitých podmínek,“ vysvětluje pan Hořice z firmy Vintage – Replica, která se klasickými veterány zabývá. Pokud chce majitel veteránu s historickým vozem provozovat třeba živnost, musí získat normální STK. Ani pak ale nemá vyhráno, veterán nemusí úřady přihlásit třeba i proto, že je na dnešní poměry příliš pomalý.

sinfin.digital