Trend se obrací: Levné peníze tlačí banky ke zlevňování hypoték

Jaroslav Bukovský

Tři čtvrtě roku trvající trend zdražování hypoték se začal v dubnu obracet. Hned dva hráči šli s úrokovými sazbami dolů. Téměř tři měsíce už totiž bankám zlevňují zdroje, ze kterých lidem půjčují. Od únorového vrcholu spadly náklady bank na peníze až o třináct procent. Podle poradců by tak k obdobnému kroku mohly v příštích týdnech sáhnout i další bankovní instituce.

Jaro totiž bývá z hlediska hypotečních obchodů nejsilnějším ročním obdobím a banky se z byznysového koláče pokusí urvat co největší kus. Ještě před měsícem banky, které deník E15 oslovil, tvrdily, že sazby snižovat nehodlají. Cena, za kterou si banky půjčují peníze pro poskytování víceletých půjček, takzvaný úrokový swap, je teď nejnižší od letošního ledna. Důvodem je předpoklad trhu, že ČNB nebude zvyšovat své sazby tak rychle, jak se dříve čekalo. Bankéři se ještě na sklonku roku domnívali, že ceny v ekonomice porostou rychleji a bude nutné je krotit vyššími úroky.

Wüstenrot šel v případě hypoték s menším podílem vlastních úspor v dubnu dolů o 0,15 procentního bodu. UniCredit už začátkem měsíce snížil sazby u delších úrokových fixací až o dvojnásobek. „Ke snížení sazeb zatím sáhl střed pole hypotečního byznysu, k němu by se mohly připojit i menší banky. Velcí hráči budou spíše přístupnější k nižším sazbám v případě větších hypoték prodávaných přes třetí strany,“ soudí šéf makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek.

 Více si přečtěte na webu E15.cz.

sinfin.digital