Trump zrušil dohodu mezi USA a Pacifikem. Měla pokrýt dvě pětiny světové ekonomiky

Eliška Kubátová

Donald Trump vydal exekutivní příkaz, ve kterém ruší dohodu o zóně volného obchodu TPP. Transpacifické partnerství s jedenácti zeměmi pacifického regionu včetně Japonska, Vietnamu, Austrálie, Nového Zélandu nebo Mexika v roce 2016 za Spojené státy podepsal Barack Obama, Kongres ale dokument ještě nestihl ratifikovat. TPP je podle Trumpa pro Spojené státy nevýhodná a znamenala by další přesun výroby z USA do Asie. 

„Velká věc pro americké pracující!“ Tak Donald Trump označuje dnešní vydání příkazu o Transpacifickém partnerství.

Do boje proti obchodní dohodě TPP vytáhl Donald Trump už během jeho volební kampaně, kdy prohlašoval, že namísto ní chce s jedenácti zeměmi podepsat „spravedlivé“ bilaterální dohody, které navrátí pracovní místa zpět do Spojených států. Že to s koncem TPP myslí vážně, potvrdil ihned po svém pátečním nastoupení do funkce prezidenta.

„Prostřednictvím přísných a férových dohod může být mezinárodní obchod využitý k růstu naší ekonomiky, navrácení milionů pracovních míst na americká pobřeží a oživení trpícího obyvatelstva. Tato strategie začíná odstoupením od Transpacifického partnerství a ujištěním, že všechny obchodní dohody budou v zájmu amerických dělníků,“ píše se v prohlášení Bílého domu.

sinfin.digital