Uber se topí v problémech. Konkurence nemůže být šťastnější, zákazníci utíkají k ní

Michal Benatzky

Podobně jako v minulosti opustil Steve Jobs svou vlastní společnost Apple, odchází nyní šéf a spoluzakladatel alternativní taxislužby Uber Travis Kalanick. Stejně jako v případě nedobrovolného odchodu Steva Jobse v roce 1985 nebo Elona Muska z vlastního Paypalu v roce 2000, dotlačili Kalanicka k odchodu nespokojení investoři. Svoji roli v jeho případě ale sehrála i všemožná osobní pochybení a přešlapy.

Odchodu generálního ředitele předcházelo střídání dalších manažerských pozic. K tomu se navíc přidaly skandály, které společnost v posledních měsících doprovázely. Představenstvo spolu s Kalanickem opustil například i Bill Gurley, jehož firma Benchmark investovala do nadějného startupu už v roce 2011. Samotný Kalanick ustoupil poté, co od vedení společnosti obdržel dopis, ve kterém jej jeho vlastní firma na základně interního auditu vyznala, aby v Uberu snížil svůj rozhodovací vliv a rezignoval.

V reakci na doporučení si Kalanick na neurčitou dobu nahlásil dovolenou. Jako hlavní důvod k odpočinku ovšem uvedl nedávné tragické úmrtí své matky. Spoluzakladatel mocného startupu ovšem ve firmě zůstává jako člen správní rady.

Vedle toho má Uber za sebou i skandál s údajným sexuálním obtěžováním, na které jako první upozornila zaměstnankyně společnosti Suzan Fowlerová. Kauza sexuálního harašení stála například křeslo viceprezidenta Amita Singhala.

K tomu se přidaly i problémy také po technologické stránce. Intenzivní vývoj vlastních autonomních aut totiž zatím nepřináší uspokojivé výsledky. Flotilu robotických aut testuje Uber v několika amerických městech, kde se vozy v běžném provozu potýkají s nemalými problémy. I přes růst tržeb zůstává firma v masivní ztrátě, která loni činila 708 milionů dolarů. Ve srovnání s rokem 2015 se však snížila o 280 milionů. Na vině je zejména pokračující expanze na dosud neobsazené světové trhy.

sinfin.digital