V Alžírsku vznikají první africké škodovky. Po Octavii bude příští rok následovat Fabie

FCZ

Automobilka Volkswagen dnes s místní partnerskou firmou SOVAC slavnostně zahájila výrobu svých vozů v Alžírsku. V závodě nedaleko města Ighíl Izaní se montují Škody Octavie, ale i další koncernové modely: Volkswageny Golf a Caddy i Seat Ibiza. Od příštího roku by se výroba měla rozšířit o fabie a Volkswagen Polo. Denně by v továrně měly vznikat dvě stovky vozů.

„Africký kontinent nabízí pro skupinu Volkswagen významné růstové příležitosti,” řekl šéf Volkswagenu Herbert Diess. Dodal, že koncern díky nové alžírské továrně přináší do Afriky špičkové moderní technologie.

Wolfburská skupina podepsala s alžírskou státní firmou SOVAC smlouvu o stavbě závodu loni v listopadu. Samotná továrna vznikla za 200 dní. Dnešního slavnostního otevření se v podniku, který leží asi 300 kilometrů jihozápadně od hlavního města Alžíru, zúčastnily špičky koncernu a zástupci místní vlády.

Místní vláda loni zavedla dovozní kvóty a vysoká cla na dovoz vozů, aby podpořila domácí výrobu. Nová továrna proto odráží i snahu Volkswagenu udržet si silnou pozici na důležitém severoafrickém trhu. Například Škoda Auto tu prodává nejvíce aut na kontinentu.

sinfin.digital