Vanilková válka ničí Madagaskar. Ceny diktuje mafie a boj farmářů s gangstery přerostl v masakry

of

Cena vanilky roste, kilo jí stojí už 25 tisíc korun. Na Madagaskaru, který jí na světový trh dodává osmdesát procent, už je vyšší než cena lidského života. Nedávno se dav zmocnil pěti údajných gangsterů, kteří ji měli krást rolníkům, a zmasakroval je sekyrami a harpunami. Obchodu přitom vládnou takřka mafiánské struktury, které těží z hladu západní civilizace, která je ochotná za vanilku platit horentní sumy.

Na Madagaskaru se rolníci, jejichž živobytím je pěstování a prodej aromatické vanilky, rozhodli vzít věci do vlastní režie. Když policie nedokáže zabránit nájezdům na políčka, kde rostou vanilkové lusky, má ochranu zajistit místní milice. Jak v rozsáhlé reportáži poznamenává Jonathan Watts z Guardianu, na ostrově v Indickém oceánu už kvůli vanilce zuří regulérní občanská válka.

Jejím doprovodným projevem je vytrvalé ničení tamních unikátních lesů. Ty musí ustoupit pěstování vanilky. Za každou cenu, včetně zničení jedinečného ekosystému, který dává životní prostor druhům, jež nikde jinde na světě nelze najít.

Clovis Razafimalala, člen madagaskarské skupiny pro ochranu životního prostředí Coalition Lampogo, už několikrát riskoval život, aby dokázal, že za hrozným nárůstem kriminality na Madagaskaru i za ničením tamního životního prostředí stojí organizované zločinecké struktury. Clovis Razafimalala tvrdí, že „vanilkové násilí“ je hlavně vinou špatně regulovaných globálních trhů, které jsou za svou vanilku ochotny platit horentní sumy, aniž by je zajímalo, že po jejich dodavatelích nezůstane na Madagaskaru kámen na kameni. Špinavý obchod s aromatickým kořením ale pro něj má i zcela konkrétní dopady.

Od úřadů dostal pět let vězení za to, že údajně provokoval veřejné nepokoje. Po nátlaku lidsko-právních skupin v čele s Amnesty International byl z vězení sice propuštěn, ale čelí výhružkám smrtí. Nenávidí ho třeba vývozci vzácného dřeva z Madagaskaru do Číny. Palisandr se vyváží z přístavu Maroantsetra, aniž by tomu úřady jakkoliv bránily.

sinfin.digital