„Vláda hází firmám klacky pod nohy.“ Rozhovor s Vladimírem Dlouhým

Hana Filipová

Česká národní banka drží na uzdě korunu už čtyři roky. Pomáhá tím výkonu české ekonomiky, která v uplynulém roce rostla téměř tříprocentním tempem. Firmy cítí, že hospodářství šlape, mají dost zakázek i optimismu do budoucna. „Podmínky pro podnikání se ale zhoršují. Vláda se navíc už teď – před volbami – snaží působit na své voliče,“ je přesvědčen šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Jsou podniky spokojené s právě skončeným rokem?

Vnímají rok 2016 dobře. I když se to nedá srovnávat s rokem 2015, protože to byl jednorázový rok s nadprůměrným růstem. Podnikatelé cítí, že ekonomika šlape, mají zakázky, optimistická očekávání, ale v oblasti administrativy, regulace, přehlednosti zákonů to vidí velmi problematicky.

Se značným znepokojením konstatujeme, že vláda, především ta sociálnědemokratická část, chystá opatření, která podmínky pro podnikatele vysloveně zhoršují. A některá už dokonce prosadila. Vláda podnikům hází klacky pod nohy.

Říkáte sociálnědemokratická část vlády. ANO a lidovci na to vliv nemají?

Ministr Babiš se asi před týdnem vyhranil proti tomu, že ČSSD otáčí ekonomickou politiku hodně proti zájmu podnikatelů. Zřejmě je v tom tedy ve vládě nějaký nesoulad. ČSSD vždy měla v hledáčku spíše zájmy zaměstnanců. Čili je logické, že před volbami se snaží působit na svůj elektorát.

"Když přijdete za Frantou do hospody na vesnici a řeknete mu, že se máme dobře, protože máme nízký dluh, akorát vám poví, že toho se nenají a že v peněžence má pořád stejně a chtěl by si života užívat víc."

sinfin.digital