Výroba českých letadel se má přesunout do Ruska, odboráři se bouří a varují před potížemi

vkr

Výroba českých letadel L-410 by se měla v horizontu jednoho roku přesunout z českých Kunovic do ruského Jekatěrinburgu, do domoviny vlastníka firmy. Podle informací Hospodářských novin by tamní výroba měla být brzy plně lokalizovaná, k výrobě letadel by se tedy nepoužívaly ani součástky vyrobené v Česku. Odborářům se plán vedení firmy pochopitelně nelíbí a bouří se. 

O tom, jak přesně bude vypadat výroba letadel po přesunu produkce do Ruska, jsou jen mlhavé představy. Zatímco ministerstvo průmyslu a obchodu i odboráři doufají, že v Rusku bude jen "montovna", která bude dávat dohromady díly vyrobené v Česku, zástupci firmy to vidí jinak. Podle nich by mělo postupně přibývat dílů vyrobených právě v Rusku. 

„Během pár let by měla být výroba stoprocentně lokalizovaná,“ uvedl pro agenturu Interfax Alexandr Platonov, hlavní konstruktér Uralských závodů civilního letectví (UZGA). „Nyní pracujeme na možnosti vybavit tyto letadla motory z Ruska,“ dodal konstruktér. 

Pokud by k tomu došlo, jednalo by se o flagrantní porušení dohody, kterou loni uzavřeli zástupci české a ruské vlády, uvádí Hospodářské noviny. Podle této dohody česká vláda podpořila 500 miliony korun vývoj nového letounu, výměnou za to měla však výroba zůstat v Kunovicích. 

sinfin.digital