Z Pardubic rovnou do Londýna. Ryanair začne od října létat z pardubického letiště

ČTK

ekb

Irský nízkonákladový dopravce Ryanair bude za osm měsíců létat z letiště v Pardubicích. Cestujícím nabídne třikrát týdně spojení s londýnským Standstedem. Ryanair už dnes využívá letiště v Praze, Brně a Ostravě, Pardubice tak bude čtvrtým. Podle odhadů přepravce letišti nové spojení přinese přes 50 tisíc cestujících ročně. To je pro pardubické letiště, které se loni třetím rokem potýkalo s propadem počtu cestujících, dobrá zpráva.

Minulý týden společnost oznámila, že od letošní zimní letové sezony chystá osm nových přímých leteckých spojení z Prahy. Kromě tří dříve oznámených spojení do Krakova, Madridu a Barcelony půjde o linky do Boloně, Budapešti, Edingurghu, Eindhovenu, Malagy a o sezonní spojení do Liverpoolu. Z Prahy tak bude dopravce provozovat celkem 14 přímých linek a očekává, že počet přepravených cestujících dosáhne 1,1 milionu lidí ročně.

Pardubické letiště loni přepravilo kolem 30 tisíc cestujících, což bylo o téměř polovinu pasažérů méně než předloni. Podle ředitelky East Bohemia Airport Hany Šmejkalové letiště doplácí na jednostrannou orientaci předchozího vedení letiště na ruskou klientelu, která tvořila drtivou většinu odbavených cestujících. Loni vzrostl zájem o letiště ze strany provozovatelů malých letadel. Loni navíc uzavřelo smlouvu s firmou DSA, která zajišťuje aerotaxi do kteréhokoli místa v Evropě či vyhlídkové lety z Pardubic.

sinfin.digital