Za plyn a elektřinu si Češi příští rok připlatí. Ceny půjdou nahoru o několik stovek

ČTK

raz

České domácnosti si příští rok připlatí za elektřinu a zřejmě i za plyn. Energetický regulační úřad (ERÚ) dnes oznámil, že pro domácnosti u elektřiny zvýšil pro příští rok část ceny, kterou určuje, průměrně o 2,5 procenta, tedy řádově o inflaci. U plynu očekává ERÚ pro příští rok stagnaci konečných cen nebo jejich mírný růst v rozmezí přibližně dvou až tří procent. Podle dřívějších odhadů analytiků domácnostem vzrostou náklady na energie v řádu stokorun za rok.

Úřad uvedl, že regulované ceny u plynu průměrně vzrostou v příštím roce o 2,8 procenta, dopad do výsledných cen je ale díky nižšímu podílu regulované složky menší než u elektřiny. Regulovaná složka tvoří více než polovinu konečné ceny elektřiny a asi čtvrtinu konečné ceny plynu. Jsou v ní zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

Druhou část konečných cen určují dodavatelé. Kvůli meziročnímu růstu velkoobchodních cen očekávají analytici růst i této složky, a to zejména u elektřiny. Dopad do cen už dříve připustili i někteří prodejci.

Piráti se učí moci. Volí s Babišem. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital