Že EU nefunguje? Nezpůsobili jsme krize, byli jsme řešením, říká mocná eurokomisařka pro INFO.CZ

Lucie Bednárová

Margrethe Vestagerová je jednou z nejvlivnějších žen v Evropské unii. V Evropské komisi má na starosti hospodářskou soutěž a mluví se o ní jako o možné nástupkyni Jeana-Claudea Junckera v jejím čele. Bývalá dánská politička, jejíž kariéra údajně sloužila jako přímá předloha pro jednu z hlavních postav oceňovaného seriálu Vláda, se nezalekne ani takových gigantů, jako je Google nebo Facebook, které pokutuje za zneužívání dominantního postavení na trhu. Jak se jí daří odhalovat nekalou konkurenci a nelegální daňové úlevy? Co si myslí o reputaci Česka v EU a může nám uškodit kauza současného premiéra Andreje Babiše? I o tom se hovořilo v exkluzivním rozhovoru, který Vestagerová poskytla redakci INFO.CZ a dalším vybraným českým médiím přímo v Bruselu.

Jako komisařka pro hospodářskou soutěž v EU jste si získala popularitu a jste známější než vaši předchůdci. Čím to je? Mohou za to případy, které momentálně řešíte, nebo jiný styl práce?

S tou popularitou nevím, ale potřeba hájit spotřebitele je zřejmě větší než dříve. Dnes je vidět větší koncentrace trhu, a není to jen v případě technologických firem, ale prakticky kdekoliv. Společnosti rostou a rostou a vy se jako spotřebitel a zákazník můžete cítit velmi malí. To je důvod, proč se lidé ptají, zda je tu někdo, kdo na to dohlíží, kdo dá pozor na to, aby se to nevymklo z ruky, kdo dbá na to, že trh je tu pro nás, a kdo zaručí, že pokud se mi něco nelíbí, tak mám možnost jít ke konkurenci.

Exkluzivně: Dominance Googlu brzdí pokrok, varuje vlivná eurokomisařka. Čtěte první díl rozhovoru

sinfin.digital