100 dní Babišovy vlády. Je v demisi a čelí kritice, do budoucna slibuje vyšší důchody a investice

ČTK

bau

Investice v řádu desítek miliard korun do sportovní či kulturní infrastruktury, silnic a také slevy na jízdném pro penzisty a studenty a zvláštní navýšení důchodů slibuje voličům sto dní po nástupu a pět měsíců od voleb vláda premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Sto dní od ustavení vlády uplynulo právě dnes. Opozice vládu kritizuje, protože slibům nebude možné dostát v době, kdy ekonomika nebude růst jako dosud. Vedle toho opozice Babišovi vytýká také sporná personální rozhodnutí, která vláda bez důvěry sněmovny provádí.

Soudy budou zřejmě rozhodovat o několika případech odvolaných odborných náměstků, kteří na ministerstvech skončili, i když byli pod služebním zákonem. Zřejmě největší rozruch vyvolalo oznámení šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, že na něj premiér v demisi vyvíjí tlak, aby odstoupil. Babiš tvrdí, že Murín nemá jeho důvěru.

Po projednání případu ve sněmovním bezpečnostním výboru oznámil, že Murín bude zproštěn služby, což expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označuje za snahu Babiše ovládnout důležitou součást bezpečnostních sborů. Babiš poté s Murínem spustil kázeňské řízení, aniž by bylo úplně zřejmé, proč. Je to první krok k jeho odstavení z funkce, což je terčem kritiky s ohledem na to, že Babiš nedisponuje důvěrou sněmovny a sám je fakticky ve střetu zájmů kvůli obvinění v kauze Čapí hnízdo.

Stát dal na podporu bydlení desítky miliard, vyloučených lokalit ale přibývá. Žije v nich přes 100 tisíc Čechů

sinfin.digital