6 důležitých věcí, které se dějí právě teď

Info.cz

Kromě toho, že odstartovala první vlna EET, Česko zveřejnilo bezpečnostní audit. Výsledky odhalily silné i slabé stránky. České a slovenské loutkařství je na seznamu UNESCO a válka Sýrii přináší další zvrat. Přečtěte si, co se dnes děje. 

Systém EET je už v provozu, už přichází první hlášení o nevydaných účtenkách

Dnes odstartovala první vlna Elektronické evidence tržeb (EET). Restauratéři a hoteliéři poslali během 15 hodin fungování na server Finanční zprávy 1,7 milionu účtenek. První den probíhá relativně hladce, přestože řada podniků na protest proti novému nařízení zavřela. Někteří podnikatelé teprve dnes sháněli pokladnu pro EET. Ministerstvo už obdrželo první hlášení na nevydané účtenky. „V tuto chvíli máme nahlášeno 7 případů účtenek,“ sdělila pro INFO.CZ mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová. Finanční správa chystá kontroly dodržování EET až po analýze příchozích dat, tedy za několik dnů.

Co přinesl Audit národní bezpečnosti 

Úřad vlády dnes zveřejnil Audit národní bezpečnosti. Vypracování auditu zadal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v návaznosti na loňské teroristické útoky v Evropě. Podle výsledků auditu nemá Česko jasný a fungující koncept prevence extremismu. Země sice disponuje velkým množstvím odborníků na extremismus, odborníci prevenci extremismu. Podle Sobotky ale funguje systém relativně dobře. Podle ministra vnitra Milana Chovance už úřad začal pracovat na některých opatřeních reagujících na výsledky auditu. O konkrétním plánu ohledně bezpečnostního systému, který se o audit bude opírat, bude jednat vláda.

Co způsobilo leteckou havárii v Kolumbii

Vyšetřování letecké havárie, která se stala v pondělí v Kolumbii, se ubírá konkrétním směrem. Podle šéfa Úřadu pro civilní letectví stroj neměl dostatek paliva. Není zřejmé, zda to tak bylo vinou závady, nebo proto, že pohonné hmoty prostě došly.

Co chystá Putin pro Rusko 

Prezident Ruské federace Vladimír Putin dnes přednesl svůj každoroční projev. V něm přislíbil podpořit hospodářský rozvoj. Ruská ekonomika se totiž potýká s mnohými problémy. Putin chce také spolupracovat s budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Potvrdil tak to, o čem se diskutuje už od výsledků amerických voleb. Chce také pokračovat v rozvoji demokracie v zemi.

Povstalci v Sýrii vyjednávají s Ruskem 

Syrské drama přináší další zvrat. Zástupci povstaleckých skupin podle Financial Times začali tajně vyjednávat s Ruskem ve snaze ukončit tvrdé boje v Aleppu. Asadova armáda podporovaná ruským letectvem, Íránem a Hizbaláhem tam dokázala vývoj bitvy zvrátit a rebelové tento týden utrpěli velké ztráty.

Na seznamu UNESCO je další česká tradice

Na seznam světového nehmotného kulturního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) bylo dnes zapsáno české a slovenské loutkářství. Přibylo tak k tradicím a zvykům, které na seznam nově zařadil speciální výbor UNESCO při svém nynějším zasedání v Addis Abebě.

sinfin.digital