7 věcí, které byste dnes měli vědět

Info.cz

Prezident dnes jmenuje nové ministry, zástupci OPEC dnes budou jednat o omezení těžby, v Česku zlevní plyn a elektřina. A co dalšího by vám dnes ještě nemělo utéct? 

Prezident jmenuje ministry

Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje novým ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka a ministrem pro lidská práva Jana Chvojku (oba ČSSD). V čele resortů nahradí Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhl výměnu ve dvou resortech držených sociální demokracií v reakci na neúspěch strany v krajských a senátních volbách. Zeman ministry před týdnem k dnešnímu datu odvolal.

Ropa možná zdraží

Ve Vídni se dnes sejdou zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby jednali o plánu na omezení těžby. Kartel se už v září předběžně dohodl na prvním snížení produkce ropy za osm let. V organizaci ale panují neshody. Cílem omezení produkce je podpořit ceny ropy, které se nyní nacházejí pod 50 dolary za barel. V případě dosažení konečné dohody o snížení těžby by se ceny podle některých prognóz mohly vyšplhat až k 60 dolarům za barel.

Plyn a elektřina příští rok zlevní

Energetický a regulační úřad zvýšil regulované ceny elektřiny a plynu, obě komodity ale zlevnily na burze. Znamená to, že ceny elektřiny a plynu příští rok mírně klesnou, informuje deník E15. Plyn by měl zlevnit o 5 až deset procent.  

Francouzský prezident je v Česku

Francouzský prezident François Hollande dnes přijede na pracovní návštěvu Česka, kterou musel v červenci dvakrát odvolat kvůli teroristickým útokům v Nice a v Normandii. V Praze se sejde s prezidentem Milošem Zemanem a s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Budou jednat o situaci v Evropské unii, teroristické hrozbě i bilaterálních tématech, například vynucované francouzské minimální mzdě

Poslanci rozhodují o státním rozpočtu

Poslance dnes čeká především druhé čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok a také druhé čtení vládního daňového balíku. Rozpočtový výbor už doporučil úpravy v objemu zhruba 1,5 miliardy korun. Chce přidat peníze například na regionální školství a obnovu památek. Ve druhém čtení mají poslanci také posoudit vládní daňový balíček, který zvyšuje daňové slevy na děti. Mohly by se do něj ale dostat i některé pozměňovací návrhy týkající se elektronické evidence tržeb.

Soud bude projednávat žalobu Parkanové

Pražský městský soud dnes projedná žalobu exministryně obrany Vlasty Parkanové, která nesouhlasí s uložením pokuty za zveřejnění výslechů v trestní kauze nákupu letounů CASA. Parkanová tvrdí, že rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů hrubě porušuje právo na spravedlivý proces mimo jiné tím, že potlačuje svobodu slova. Někdejší politička čelí v případu CASA obvinění ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

500 věřitelů společnosti Vítkovice Power Engineering budou rozhodovat o osudu firmy

 Věřitelé společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka dnes budou rozhodovat o dalším osudu firmy, která je od srpna v úpadku. Své pohledávky za firmou totiž přihlásilo více než 500 věřitelů. Úpadek je možné vyřešit dvěma způsoby: reorganizací nebo konkurzem. Konkurz by znamenal zánik podniku, rozprodej jeho majetku a zřejmě i bezprostřední propouštění. Při reorganizaci by podnik dál fungoval podle schváleného reorganizačního plánu.

sinfin.digital