700 obětí EET. O hospody přišla desetina všech obcí

ČTK

Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) zaniklo zhruba 700 menších hospod, většino bez nabídky teplého jídla. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky mezi starosty obcí. Zánikem drobných pohostinství, obchodů a živností je přímo ohroženo 600 ze zhruba 900 zapojených obcí, uvedlo v tiskové zprávě sdružení. V ČR je přes 6200 měst a obcí.

EET byla spuštěna 1. prosince pro restaurace, hospody a ubytovací zařízení. Následně se budou do systému zapojovat až do roku 2018 další obory podnikání. Restauratéři a hoteliéři odeslali do systému EET do dnešních 09:00 zhruba 21,8 milionu účtenek. Zároveň finanční správa už eviduje 851 oznámení o nevydání účtenky.

"Obcí, které zareagovaly na náš průzkum a které podaly informace, je mimořádně mnoho. Je patrné, že zavádění EET spolu s dlouhodobou nepodporou drobného podnikání reálně dopadá na život na celém území, a to ve velkém měřítku. Podle našich informací totiž může zaniknout až dva tisíce malých provozoven" uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák. Sdružení se obává, že v dalších fázích EET mohou zanikat v obcích i malé obchůdky a další provozovny služeb.

Například starosta Troubek na Přerovsku Radek Brázda uvedl, že v obci v nejbližší době zaniknou nejspíše dvě provozovny. "Tento stav je však důsledkem soustavně zvyšující se zátěže, kterou stát ukládá na nejmenší podnikatele i spolky," uvedl.
Sdružení v pátek 16. prosince zveřejní mapu konkrétních míst, kde zanikají již v současnosti dotčené provozy. Zároveň chce vyzvat vládu a parlament, aby došlo ke schválení limitů osvobozujících od povinnosti EET pro nejmenší podnikatele a spolky.

sinfin.digital