ANALÝZA: Lidovci a STAN mohou být novým lídrem pravice. Úspěch ale zdaleka jistý nemají

O lidovcích jako třetí síle české politiky snil už Josef Lux. Dosavadní neúspěšné pokusy o jejich expanzi mají přitom své systémové příčiny, které může za jistých okolností překonat právě koalice se Starosty a nezávislými. Na autoritativní závěry je ještě čas, přesto nás k podobnému závěru vedou nejméně dvě skutečnosti. Pokud se jim podaří sestavit kandidátky tak, aby se obě formace vzájemně doplnily ve svých kladech a eliminovaly své nedostatky, může dosáhnout slušných volebních zisků napříč celou republikou. O řád podstatnější je možná to, že aliance vzniká v čase ještě stále rozkolísaného stranického systému, především pravice hledá po krachu ODS už několik let svého lídra.

Pozice strany v rámci stranicko-politického systému není pouze otázkou rozhodnutí jednotlivých aktérů, nýbrž je především podmíněna systémovými možnostmi a limity. Pokud tedy Petr Gazdík říká, že si chce koalice KDU-ČSL a STAN říct o silný mandát, hovoří přitom o patnácti až dvaceti procentech voličů, musíme mu připomenout, že se každá formace může umísťovat jen v té části stranicko-politického spektra, která není dostatečně obsazena. Lídři vznikající aliance, která o sobě tvrdí, že chce být třetí silou české politiky, tak budou muset hledat odpověď na otázku, zda v tomto ohledu existuje prostor pro jejich expanzi.

Předvolební preference lidovců přitom dlouhodobě oscilují někde mezi šesti a devíti procenty. O podpoře Starostů a nezávislých nevíme téměř nic, sociologické agentury je buď do svých dotazníkových šetření nezařazují, anebo je jejich podpora tak nízká, že se o nich ve svých výstupech nezmiňují. Vystačit si tak musíme aspoň se stručnou analýzou dosavadních volebních výsledků KDU-ČSL. Hned na úvod přitom můžeme konstatovat, že se lidovci dlouhodobě potýkají s úbytkem voličů, který souvisí se systémovými limity křesťanské strany v nenáboženské společnosti.

Naše vize ideálního státu? „Nechceme socialistický model, ani firemní direktivní režim,“ říká Gazdík pro INFO.CZ

sinfin.digital