Andrej Babiš není všechno zlo ve státě, říká šéf ODS Petr Fiala v rozhovoru pro INFO.CZ

Šéf ODS Petr Fiala vkládá do parlamentních voleb, které se uskuteční příští rok na podzim, velké naděje. Občanští demokraté uspěli v posledních krajských volbách a mají zastoupení hned v deseti krajských koalicích, což nemá žádná jiná strana. Nyní si věří i na vstup do vlády, se ziskem kolem deseti procent by mohli být klíčem k sestavení nové vládní koalice. Zbývá vyřešit poslední věc. Je výhodnější jít do koalice se socialisty, nebo s Andrejem Babišem?

V Evropě i v Americe je vidět nástup takzvaných antisystémových stran. Nicméně oni jimi ve skutečnosti nejsou, protože si berou od každého trochu. Není čas, aby se ODS vrátila ke konceptu všelidové strany, takzvané catch-all party?  

Není k čemu se vrátit. My jsme catch-all party. My jsme schopni oslovovat lidi v rámci celé společnosti napříč sociálními skupinami. Ovšem doba je složitá. Voliči hodně rozptylují své hlasy. Už to není tak, že několik těch velkých všelidových stran nabízí tu více levicový, tu více pravicový program. Řada politických systémů se rozdrobuje, což souvisí i s tím, jak se nám proměňuje veřejný prostor, který také už není sjednocený tak, jako býval. Ale neříkám, že to tak musí být pořád. V řadě zemí to tak prostě není. Viděli jsme předpovědi, jak se promění Velká Británie, jak se promění Německo, ale ono se to neděje. Nebuďme v tomto fatalisté.

V Česku jsou takové tendence ovšem patrné.

Česká republika je ale specifický případ a ODS také. Zažili jsme tady takový pád vlády, že se dá mluvit o změně politického režimu. My jsme na to velice doplatili odklonem voličů a ztrátou důvěry. Místo toho, aby se tu obnovil standardní politický systém, tak se do toho prostoru po krizi vlomili populisté, a ještě velmi specifičtí, protože je to kolem osoby Andreje Babiše s mediální a ekonomickou mocí. Za této situace stojí více úsilí získat zpět důvěru voličů a vrátit se k tomu, co vy nazýváte catch-all party. Poslední krajské volby ovšem ukázaly, že ta cesta, kterou jdeme, je cesta správná. Jsme jedna z pouhých dvou stran, která si proti volbám v roce 2013 polepšila. Bohužel ta druhá strana je hnutí ANO Andreje Babiše. Ukázalo se, že jsme schopni se znovu vrátit v krajích po mnoha letech do vlády a ovlivňovat krajskou politiku. Jsme v deseti krajských radách, to není nikdo. Chápu to jako dobrý předpoklad k tomu, abychom ještě více uspěli v parlamentních volbách.

V průzkumech se pohybujete kolem 10 procent, což vzhledem ke stavu, v jakém strana byla, není zase tak špatný výsledek. Kde je hranice vaší spokojenosti? Předpokládám, že deset procent vám stačit nebude, každopádně vám to dává slušný koaliční potenciál.

Nejde mi tak úplně o číslo, což není výmluva, ale skutečně to tak je. Mně jde o to, abychom politický cíl, který si stanovíme, dokázali naplnit.

CVVM: Volby by vyhrálo hnutí ANO, ČSSD ale snížila jeho náskok

sinfin.digital