ANO by mohlo prosazovat priority SPD, věří Okamura. Programové kompromisy se podle něj najdou

ČTK

raz

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura po dnešní schůzce s premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem a dalšími představiteli ANO uvedl, že mezi nimi lze nalézt programové kompromisy a že by ANO mohlo prosazovat politické priority SPD. Okamurovo hnutí dnes podle něho se zástupci ANO nejednalo o tom, jestli vstoupí do vlády nebo případně nový kabinet podpoří. Babiš řekl, že jednotlivé požadavky SPD zanalyzují jeho experti a poté bude ANO iniciovat případnou další schůzku, uvedl Okamura po jednání novinářům.

„Mám pocit, že by ANO mohlo prosazovat naše politické body a že je ochotno se bavit o prosazování našeho volebního programu," řekl novinářům Okamura. Atmosféru setkání ve Sněmovně zhodnotil kladně, diskuse prý byla „široká a věcná".

Zástupci SPD přišli na schůzku s 34 klíčovými body z programu hnutí, přičemž za prioritní považují 22 z nich. Je mezi nimi například důchodová reforma, nahrazení EET u menších živnostníků paušální daní, hmotná odpovědnost politiků, zákon o referendu včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU, zákaz propagace nenávistných ideologií nebo zestátnění exekutorů.

„Chceme nejprve, aby nám hnutí ANO dalo stanoviska ke všem programovým bodům. Poté teprve můžeme dělat kompromisy tak, abychom naplnili přání drtivé většiny našich voličů, nejlépe všech," podotkl Okamura.

sinfin.digital