Ázerbájdžán vydal zatykač na europoslance Štětinu. Vadí mu jeho cesta do Náhorního Karabachu

ČTK

raz

Ázerbájdžán vydal mezinárodní zatykač na tři členy Evropského parlamentu, včetně českého europoslance Jaromíra Štětiny (za TOP 09, EPP). Poslanci se totiž zúčastnili jako pozorovatelé referenda v Náhorním Karabachu, odtrženém od Ázerbájdžánu. Trojici proto viní ázerbájdžánské úřady z nezákonného vstupu na okupované území. Vydání zatykače potvrdil Štětina na sociální síti facebook, upozornil na to server Aktuálně.cz.

„Ázerbájdžán požádal Interpol o mé zatčení," sdělil na facebooku Štětina, který je v Evropském parlamentu místopředsedou podvýboru pro obranu a bezpečnost. Kromě Štětiny ázerbájdžánské úřady stíhají také poslankyni Eleni Theocharosovou z Kypru a poslance Franka Engela z Lucemburska.

 

Trojice se v pondělí podle ázerbájdžánské prokuratury zúčastnila referenda o ústavních změnách v Náhorním Karabachu, arménské enklávě, která se před lety v krvavé válce odtrhla od Ázerbájdžánu. Proti referendu Ázerbájdžán protestoval. Už čtvrt století marně usiluje o návrat Náhorního Karabachu pod svou správu a sousední Arménii obviňuje z okupace ázerbájdžánského území.

sinfin.digital