Babiš bez důvěry upevňuje moc a Česko stagnuje, koalici ANO-KSČM-SPD nevidí jen slepý, říká Adamová

Jiří Štefek

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zcela nevylučuje variantu, že by se v Česku brzy konaly nové volby do Poslanecké sněmovny. „Pokud si Andrej Babiš vyhodnotí, že pro něj volby budou výhodnější cestou k dosáhnutí tolik kýžené jednobarevné vlády, kde mu nikdo nebude koukat pod prsty, tak s touto variantou začne pracovat,“ říká v rozhovoru pro Reflex.cz.

Začněme aktuálním děním. Co říkáte na rezignaci Zdeňka Ondráčka na funkci předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů?

Rezignaci pana Ondráčka samozřejmě vítám. TOP 09 ho nevolila a byli jsme připraveni podpořit i návrh na jeho odvolání. Od začátku jsme upozorňovali na to, že se jedná o kontroverzní osobu, ale KSČM na jeho nominaci trvala a poslanci z ANO a SPD jim pomohli Zdeňka Ondráčka do funkce dosadit. Andrej Babiš se nakonec zalekl tlaku veřejnosti a na komunisty „klekl“. Kdo byl v pondělí na Václavském náměstí v Praze, viděl, že demonstrace v ulicích nebyly jen o Ondráčkovi, ale i o estébákovi v čele vlády. Ondráček byl jen důsledek, jehož příčinou je Babiš.

Vláda bez důvěry odvolává lidi pro ztrátu důvěry. Je to protimluv, vyčetl Babišovi Farský

sinfin.digital