Babiš chce psát ODS, jestli by s ním přeci jen nešla do vlády. Nátlak a řečnické triky, zpražil ho Fiala

ČTK

lup

Premiér v demisi Andrej Babiš zvažuje, že napíše ODS s nabídkou na vstup do vlády. Řekl to v České televizi. Odmítl také, že by existovala nepsaná koalice hnutí ANO s KSČM a SPD. Babiš chce vyjednávání o vládě urychlit. Za pomalý postup ho v týdnu káral i prezident Miloš Zeman, čas mu dává zhruba do poloviny roku. První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija pro deník E15 v reakci uvedla, že Babišova slova teď nemůže brát vážně. Podobně se poté vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala.

Babiš si před kamerou postěžoval, že si s ODS rozumí v zahraniční politice, ale že strana navenek kritizuje jeho postup a odmítá s ním jednat. Po páteční mimořádné schůzi sněmovny, která o vládě a její (personální) politice debatovala, Babiš podle svých slov uvažuje, že ODS napíše a osloví ji s novou nabídkou. „Měla by to být asi nabídka o programu a o účasti ve vládě,“ řekl.

Hnutí ANO je podle jeho slov otevřené ústupkům v otázce zmírnění protikuřáckého zákona i EET, kterou Babiš označil za hlavní důvod odporu občanských demokratů.

Putin nařídil při olympiádě sestřelit letadlo. S bombou na palubě mělo ohrozit úvodní ceremoniál

sinfin.digital