Babiš neustoupí, premiérem chce být za každou cenu, říká v rozhovoru pro INFO.CZ Pavel Telička

Lucie Bednárová

Lídr hnutí ANO a vítěz parlamentních voleb Andrej Babiš bude trvat na tom, že chce stát v čele příští vlády. Post premiéra pravděpodobně neobětuje ani proto, aby se podařilo sestavit vládní koalici. V rozhovoru pro INFO.CZ to uvedl europoslanec Pavel Telička, který byl v minulosti do Evropského parlamentu zvolen za hnutí ANO. S hnutím se ale kvůli názorových neshodám s Andrejem Babišem nedávno rozešel. Jak hodnotí výsledky voleb? S kým hnutí ANO utvoří koalici? Jak se to promítne do příštího směřování České republiky a jejího postavení v Evropské unii? Proč lidé věří Andreji Babišovi a nezajímají se o jeho kauzy? I o tom se vedl rozhovor.

Těsně před volbami jste v českých médiích publikoval manifest, v němž jste voliče vyzval, aby „byli odvážní a nenechali se nachytat nikým, kdo jim slibuje jednoduchá a zcestná řešení, přičemž sleduje hlavně své vlastní cíle“. Koho jste volil vy sám?

Volil jsem subjekt, který se do Parlamentu dostal, který je proevropský a drží středopravicovou linii. Volil jsem přesně to, co jsem napsal do svého manifestu. Více nepovím.

Volil jste stejně jako v dřívějších volbách?

Jdete na to chytře a jednou vám povím, proč vám to teď neříkám. V tuto chvíli nemám více co dodat.

Takže žádný zásadní ideový obrat u vás nenastal?

Své názory neměním. Volil jsem subjekt, který se v tuto chvíli a i tehdy těmito programovými směry (popsanými v manifestu; pozn. red.) profiloval.

Jaká první myšlenka vás napadla v momentě, když byla sečtena většina volebních okrsků a bylo jasné, jak volby dopadnou?

S manželkou jsme byli na procházce se psem a fotili se. Na jedné fotce jsem já, stojím na skále a dívám se dolů do údolí na útes. Pod tím je napsáno, že čekám, jak dopadnou výsledky voleb. Nepřekvapily mne, ale bylo mi z nich úzko.

Eurokomunisti jsou strašně silní a nebezpeční, EU se Ruska bojí, říká europoslanec Štětina Template

sinfin.digital