„Babisconi“ a Zemanovy žerty na adresu novinářů. Brusel varuje před Babišovým vlivem na média

Lucie Bednárová

České republice  podle Bruselu hrozí, že půjde ve stopách někdejšího italského premiéra Silvia Berlusconiho, protože politické zneužívání médií bývalým ministrem Andrejem Babišem už není pouhým rizikem, ale faktem. Problém podle poslanců Evropského parlamentu představuje i český prezident Miloš Zeman. Jeho očerňování práce novinářů a nevhodné vtipkování na jejich adresu před ruským prezidentem Vladimirem Putinem je podle nich nebezpečné a měla by se mu věnovat pozornost.

„Andrej Babiš je český Berlusconi, někdy se říká ´Babisconi´. Je evidentní, že se v jeho případě jedná o střet zájmů. Je tu řada příkladů, kdy Babiš zasahoval do svých médií,“ uvedla na půdě Výboru pro občanské svobody, právo a vnitřní záležitosti Evropského parlamentu Julije Majerczak z mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Evropští poslanci tam dnes v podvečer diskutovali společně s odborníky o tom, zda v Česku dochází k politickému zneužívání médií. „To, co se nyní odehrává v České republice, už není riziko, ale fakt,“ uvedl v debatě český europoslanec a bývalý novinář Jaromír Štětina (EPP). „Obsah uniklých nahrávek je neomluvitelný a do demokracie to nepatří,“ přidal se k němu další český europoslanec Tomáš Zdechovský (EPP).

Zaorálek: Do boje o Hrad se Zemanem nejdu, chci být ministr zahraničí

sinfin.digital