Babišova čistka skončí u soudu. Exnáměstek Závodský podá žalobu

Markéta Žižková

Čistku v režii vlády Andreje Babiše, která na konci loňského roku zrušila bez důvěry sněmovny na ministerstvech několik desítek míst, projedná soud. Podle informací INFO.CZ se na něj v příštích dnech obrátí náměstci, kteří přišli během tzv. systemizace o místo. Krok Babišova kabinetu považují za účelový.

„Mohu potvrdit, že tak já i několik kolegů během nejbližších dní učiníme,“ uvedl pro INFO.CZ bývalý náměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský. Konkrétní jména dalších lidí, kteří se chystají podat žalobu, nezmínil.

„V mém případě se bude jednat o správní žalobu proti rozhodnutí vlády, která schválila zjevně účelovou systemizaci, která měla z veřejné správy eliminovat lidi, mající na řešené otázky jiný názor, než vládnoucí garnitura,“ vysvětluje svůj krok Závodský.

Podle jeho slov měl přitom přesně takovému postupu zabránit služební zákon. „Výsledkem je však to, že politická prezentace dělá to, co v minulosti, jenom jiným administrativním postupem,“ míní. Další právní kroky podnikne během příštích týdnů a měsíců.

sinfin.digital