Babišova vláda by měla zlepšit, jak Češi vnímají EU, říká ředitelka Svazu průmyslu a dopravy

Lucie Bednárová

Nová vláda premiéra Andreje Babiše by měla zapracovat na lepší komunikaci EU směrem k veřejnosti. „Lidé si pořád myslí, že je vše špatně a že nám Brusel neustále něco diktuje,“ stěžuje si v rozhovoru pro INFO.CZ generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy Dagmar Kuchtová. Co konkrétně by se mělo změnit a je to vůbec možné? Co bude pro EU a především české podniky znamenat brexit, tedy vystoupení Spojeného království z EU? Mají se připravovat na odchod z ostrovů, jako to dělají firmy z jiných členských zemí unie? I o tom se vedl rozhovor.

Jak důležitá je Velká Británie pro české firmy?

Británie patří k našim předním obchodním partnerům, je na čtvrtém místě. Navíc Česko má s Británií aktivní bilanci zahraničního obchodu, což u všech zemí rozhodně nebývá pravidlem. Britové nám navíc vždy byli blízcí ve zdravém skepticismu a v rámci různých vyjednávání v EU zastávali stejné nebo podobné názory jako my. Z těchto dvou důvodů nám budou v EU chybět.

Jak jsou české firmy spokojeny s dosavadním průběhem jednání o brexitu?

Máme reakce od větších firem, např. Škoda Auto, nebo podniků, které investovaly do energetiky. Ty jednání sledují trochu s obavami, protože chtějí vědět, jaká pravidla budou platit, jakmile dojde k rozvodu mezi EU a Británií. Zajímá to samozřejmě i menší firmy, které s Británií obchodují. Obavy tam ale nezaznamenáváme.

Kvóty ohrožují EU, czexit ale nehrozí, ujišťuje v Bruselu Babiš

sinfin.digital