Babišova vláda: parlamentní levoboček, který legitimizuje rasisty a extremisty, tvrdí experti

Základní charakteristikou vlády Andreje Babiše je, že jde o vládu bez důvěry. Politologové v této souvislosti hovoří, že připomíná parlamentního levobočka, který se vyznačuje nejistotou a provizorností. Experti si všímají také toho, že se Babišův kabinet navzdory nízké legitimitě během prvních sto dnů v úřadě pustil do rozsáhlých čistek na ministerstvech nebo ve státních podnicích. Současně svým jednáním legitimizoval rasistické a extremistické síly české politiky.

Po sto dnech v úřadu lze již přistoupit k prvnímu zevrubnějšímu hodnocení menšinové vlády Andreje Babiše, která vládne bez důvěry Poslanecké sněmovny. Podle politologa Josefa Mlejnka z toho logicky pramení spory na téma, co vlastně taková vláda může, a co nikoliv, byť dle Ústavy mezi vládou s důvěrou a vládou v demisi není rozdíl.

„Velkou část času i energie premiéra a jeho hnutí si pak žádají jednání o vládě druhé, která by už měla důvěru mít. A právě skutečnost, zda dokáže sestavit vládu s důvěrou sněmovny, rozhodne o tom, zda bude Andrej Babiš úspěšný. Tuto jeho vládu proto těžko hodnotit jinak než jako určitý mezistupeň, který však Andreji Babišovi umožnil dostat se k výkonu moci. Teď se hraje o to, jak pevná a na jak dlouho ona moc bude,“ uvedl Mlejnek pro INFO.CZ.

Uchvácení státu, permanentní kampaň, chaos a čistky. 100 dnů Babišovy vlády očima politologa

sinfin.digital