Babišovi spasitelé? Toto je nová vláda, která má proměnit Česko

adk

vkr

Nesčetněkrát již premiér Andrej Babiš sliboval, že chce přestsat „žvanit“ a začít konečně „makat“. Teď konečně dostal možnost. Předseda vlády si vybral svůj elitní tým minisrů, který byl dnes Milošem Zemanem oficiálně jmenován. Nyní Babišovu čtrnáctku čeká v parlamentu klíčové hlasování o důvěře, které se má odehrát těsně před uplynutím měsíc dlouhé lhůty. Babiš zmínil, že před dvě stovky poslanců jeho vláda předstoupí 10. ledna, důvěru však premiér předjednanou nemá. Kdo je v jeho týmu?

Ministr vnitra: Lubomír Metnar

Lubomír Metnar ve funkci nahradí Milana Chovance z ČSSD, jenž byl jeden čas paradoxně jeho šéfem. Metnar zastával do roku 2015 na vnitru roli prvního náměstka a měl na starosti ekonomiku.

Absolvent Pedagogické fakulty Ostravské univerzity se krátce angažoval v politickém hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS). Tento subjekt před časem uspořádal konferenci o bezpečnosti ČR, na které se sešla esa předlistopadových ozbrojených složek i lidé blízcí Miloši Zemanovi. Na akci zněla hlasitá podpora vystoupení z NATO a obdiv k Rusku. Metnar se od činnosti kontroverzního hnutí distancoval.

Během své profesní historie rovněž působil jako vyšetřovatel závažné trestné činnosti. Zabýval se například rasistickým žhářským útokem ve Vítkově v roce 2009.

Babiše čeká premiéra v Bruselu. Poslancům prozradil, s čím odlétá na summit. Jde o uprchlíky

sinfin.digital