Babišův trpký návrat z dovolené: Nikdy mi nešlo o peníze, já ten projekt dělat nechtěl

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se poprvé po dovolené obsáhleji vyjádřil ke kauze údajného dotačního podvodu, kvůli kterému žádají vyšetřovatelé Poslaneckou sněmovnu, aby ho společně s prvním místopředsedou hnutí zbavila imunity. Babiš podle očekávání v rozhovoru pro server Aktuálně.cz jakoukoli vinu popírá a pokouší se prosadit interpretaci, jejíž základní pilíř probleskoval již z jeho dřívějších reakcí: jde o jednoznačný pokus ovlivnit průběh a výsledek podzimních sněmovních voleb. Zjevně nervózní Babiš se několikrát pokusil redaktorovi serveru utéct z otázky a stále dokola klade řečnickou otázku: zda je správné, aby kauza Čapího hnízda rozhodla o budoucnosti naší země. 

„Já to beru jako pokus o ovlivnění voleb, je to podle mě jednoznačné načasování. Nechápu, z čeho vychází policie, nevím, co tam napsali,“ tvrdí v úvodu pozoruhodného rozhovoru Babiš a potvrzuje tak strategii, kterou hnutí ANO a jeho zástupci poodhalili už dříve v médiích. Kauzu přitom neváhají přirovnávat k neblaze proslulé Kubiceho zprávě z roku 2006: „Je to ovlivňování voleb, je to Kubiceho zpráva číslo 2, která byla totálně vylhaná a vyrobená na objednávku. A teď to vyrobil někdo jiný.“

3602723:article:true:true:trueBabiš se brání také tím, že na projektu nikdo nezbohatl, že ho nechtěl dělat Agrofert, neboť to nebylo předmětem jeho podnikání, připomíná také, že obdobné dotace získalo tehdy celkem 123 projektů s anonymními akciemi a pozastavuje se nad tím, že je nikdo neřeší. Zároveň si několikrát protiřečí, na jednu stranu tvrdí, že to byl projekt jeho rodiny, avšak současně se rozčiluje nad tím, že se o jeho příbuzných hovoří jako o potenciálních podezřelých osobách. V neposlední řadě několikrát v rozhovoru zdůrazňuje, že je v Čapím hnízdě nainvestovaných celkem 936 milionů korun.

Babišovi blízcí si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby zametli stopy k Babišovi, tvrdí server

sinfin.digital