Bankovní agentura v Praze nebude. Česká metropole vypadla hned v prvním kole

ČTK

Lucie Bednárová

raz

Evropský úřad pro bankovnictví (EBA) se po brexitu přestěhuje do Paříže. V dnešním hlasování o tom rozhodla Rada ministrů pro všeobecné záležitosti, která zasedala v Bruselu. Pro českou diplomacii to představuje velké zklamání, do poslední chvíle totiž věřila, že se jí podařilo přesvědčit dostatek států, aby ve finále podpořily právě českou kandidaturu. To se ale nepovedlo, protože česká nabídka nepostoupila ani do druhého kola.

Podobnou situaci navíc zažilo i Slovensko, které usilovalo o zisk Evropské agentury pro léčivé příspěvky (EMA). Stejně jako Češi i Bratislava zůstala na čtvrtém, tedy prvním nepostupovém místě. EMA nakonec poputuje z Londýna do Amsterdamu.

„Mrzí nás, že se novým členským státům, zejména ze střední a východní Evropy, nepodařilo více a lépe lobovat za své jednotlivé kandidáty, protože náš by uspokojilo prakticky jakékoliv řešení, které by bylo vyvážené,“ řekl českým novinářům při odchodu z místa jednání státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař s odkazem na princip zeměpisné vyváženosti, na který obě země při dnešním hlasování spoléhaly.

Pokud by na něj došlo, jedna agentura by putovala na západ Evropy, druhá do střední a východní Evropy. Chmelař novinářům potvrdil, že pro Česko v prvním kole hlasovaly všechny státy, které mu svůj hlas slíbily.

„Ukázalo se, že středně silné státy byly o něco slabší, než jsme si mysleli. Vyrýsovali se tu větší favorité,“ nabízí vysvětlení Chmelař. „Mysleli jsme si, že všechny body, které jsme si vyjednali a také jsme je dostali, nám budou stačit do druhé kola. Vzhledem k distribuci bodů to nestačilo,“ dodal.

sinfin.digital