Bartoš: Babiš na Murína tlačí z několika stran, do léta může vykostit Čapí hnízdo

Premiér v demisi Andrej Babiš může do června, kdy má od prezidenta prostor pro sestavení druhé vlády, vykostit celou kauzu Čapího hnízda. Těmito slovy reaguje v rozhovoru pro INFO.CZ předseda Pirátů Ivan Bartoš na informace, dle kterých chce předseda hnutí ANO, aby ke konci února skončil ve funkci ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín. GIBS totiž vyšetřuje trestné činy policistů. Podle Bartoše čistkami ve státní správě Babiš mimo jiné také tlačí na sociální demokraty, aby s ním šli do vlády.

V médiích se objevila zpráva, že vláda Andreje Babiše pokračuje v čistkách ve státních podnicích a institucích. Naposledy jsme se dozvěděli, že premiér vyzval k demisi ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Ve Sněmovně jste dneska řekl, že se chystáte premiéra ve věci interpelovat. Můžete nám to okomentovat?

Problém čistek ve státní správě je tady už delší dobu. Problematické je především to, že máme jednobarevnou vládu bez důvěry Sněmovny. A je tudíž otázka, do jaké míry by taková vláda měla tuto svou funkci vykonávat. Nehledě na to, že do těchto pozic instaluje sobě loajální lidi. Vláda v tomto ohledu není pod žádnou kontrolou.

Trestně stíhaný premiér nutí šéfa inspekce, aby rezignoval? Na Babiše se snesla kritika

sinfin.digital