Bělobrádek: Není důvod připouštět si, že nebudeme ve sněmovně. Hranice 10 % hlasů pro nás není téma

Jiří Štefek

Lidovci chtějí jít do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny v koalici se Starosty a nezávislými (STAN). Pokud se tento svazek nerozpadne nebo nedojde k jeho úpravě, bude muset tento dvojblok nutně získat minimálně deset procent hlasů. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek si však nepřipouští, že by se tak nestalo a jeho strana zůstala mimo sněmovnu. Říká, že do koalice se STAN primárně nejde kvůli většímu množství získaných křesel, jedním dechem však přiznává, že s nepočetným poslaneckým klubem toho příliš nezmůže.

KDU-ČSL kývla na volební koalici se Starosty a nezávislými (STAN), ti udělali totéž. Jste si opravdu jist, že tento závazek, jít společně do voleb, skutečně vydrží až do podzimu?

Nikdy není nic stoprocentně jisté. Nicméně spolupráci se STAN vidíme jako dlouhodobou, ostatně na mnoha úrovních od Evropského parlamentu přes Senát až po krajská a obecní zastupitelstva už spolupracujeme. Koalice pro sněmovní volby je jejím logickým pokračováním. Považuji za vysoce nepravděpodobné, že by nevydržela do podzimu.

NATO je agresor, měli bychom vystoupit, může přijít druhý Mnichov, říká místopředseda Pirátů Vašíček

sinfin.digital