Bojím se o Česko po volbách, musíme zastavit Okamuru a komunisty, říká europoslanec za ANO

Lucie Bednárová

U hnutí ANO stál od jeho počátku, podílel se na jeho programu do evropských voleb a stejně tak na podobě koaliční smlouvy. Od té doby se ale hodně změnilo. Hnutí ANO, které vede Andrej Babiš, už není podle českého europoslance Petra Ježka takové jako na začátku, a on za něj proto nebude v příštích volbách do Evropského parlamentu kandidovat. „Obávám se, že se na Česko valí velké problémy, a počkám, co bude po volbách,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ jen těsně poté, co jeho kolega, také europoslanec, Pavel Telička kvůli názorovým neshodám od ANO odešel. Proč Petr Ježek zůstává? Z čeho má v souvislosti s parlamentními volbami, v nichž je Babišovo uskupení jasným favoritem, největší obavy? A měl by se podle něj Telička vzdát europoslaneckého mandátu a všech dalších funkcí v Evropském parlamentu? Čtěte rozhovor.

V minulosti jste Pavla Teličku v jeho kritických postojích vůči hnutí ANO a Andreji Babišovi vždy podporoval. Připojíte se k jeho rozhodnutí rozvázat spolupráci s ANO?

S Pavlem Teličkou se dlouhodobě shodneme na hodnocení situace, také jsme ji spolu průběžně konzultovali, ale lišíme se teď v tom, jak se k ní dál stavět. Stalo se, co se stalo, já v tuto chvíli nechci říct, že končím. Obávám se totiž, že se na Českou republiku valí velké problémy, a počkám, co bude po volbách. Budu se snažit dělat maximum pro to, aby to, co po parlamentních volbách přijde, bylo pro Česko co nejméně bolestné. A aby prezidentské dopadly dobře.

Jak to myslíte?

V příštích volbách do Evropského parlamentu nebudu kandidovat za hnutí ANO, není to možné kvůli podobě, do které hnutí uzrálo. A také proto, že jsme spolu s Pavlem Teličkou stáli při jeho začátcích, tak si myslím, že je třeba udělat maximum pro jeho korekci. Pokud se budou komplikovat povolební jednání, pozorovatelé nevylučují možnost spolupráce hnutí ANO s extremistickými subjekty. A tomu bychom se měli snažit zabránit.

Bojím se voleb. Muslimové jsou naše zrcadlo, Havlova pravda a láska je výzva, říká biskup Malý

sinfin.digital