Bojuje proti uprchlíkům, přitom jim pomohl zjednodušit azyl. 4 přešlapy a omyly Tomia Okamury

Info.cz

bel

Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury (SPD) má šanci sehrát v nové sněmovně o poznání výraznější roli než dosud. A to i přesto, že si jeho lídr na veřejnosti mnohdy protiřečí, překrucuje fakta nebo netuší, o čem v Poslanecké sněmovně hlasuje. Výsledky jsou i pro něj samotného zajímavé. INFO.CZ se podívalo do minulosti na čtyři konkrétní Okamurovy přešlapy a omyly.

Okamura pomohl uprchlíkům k finanční podpoře a rychlejší práci

Tomio Okamura – jak se přední politologové shodují – získává body na umělém vyvolávání strachu z nelegálních migrantů, kteří ale do České republiky ve skutečnosti ani nechtějí. Hlásá radikální NE islámu a přijímání uprchlíků. Na půdě Poslanecké sněmovny, kam se dostal po volbách v roce 2013, ale paradoxně podpořil opatření, která mají azylantům pomoct. Na jeden takový Okamurův přešlap upozornil už před dvěma lety datový analytik a politolog z brněnské Masarykovy univerzity Kamil Gregor. Článek vyšel na webu Hlídacípes.org.

Okamura během sněmovního projevu a později také na svém facebookovém profilu hlasitě odmítal zjednodušování azylového řízení, aby však pro něj vzápětí sám zvedl ruku. Přijatá novela, kterou schválili téměř všichni přítomní poslanci (154; proti hlasovali jen 2 komunisté), zvýšila objem peněz pro obce, které na svém území provozují zařízení pro uprchlíky. Okamura tak obcím dopomohl k tomu, aby za každého uprchlíka dostaly od státu paušálně 8 Kč na den. Uprchlíci si také díky novele mohou rychleji najít práci – do šesti měsíců, zatímco do té doby se o ni mohli ucházet až po jednom roce po vstupu do ČR.

Okamura jako černý kůň voleb. Je rozhněvaný muž opravdu rebel?

sinfin.digital