Bránit se kvótám na migranty je zbytečný trucpodnik, zdržování eura taky, říká šéf Saxo Bank

Lucie Bednárová

Česká republika by se měla přestat bránit kvótám EU na migranty, protože se tím zbytečně připravuje o kredit, který může v unii využít někde jinde. „Ti lidé do Česka navíc ani nechtějí, a je proto malá pravděpodobnost, že tu nakonec zůstanou,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ ředitel české pobočky Saxo Bank Pavel Drahotský. Podobně hovoří i o zavedení společné měny euro. Česko by mělo oznámit termín, kdy chce vstoupit do eurozóny, protože tím dá najevo, že nechce být v Evropě na druhé koleji. Jaké nevýhody to přinese? Jak se na ně nejlépe připravit? Co současná eurozóna postrádá? I o tom Drahotský mluvil.

Dnes už bývalý ministr financí Andrej Babiš nedávno prohlásil, že by Česko nemělo přijímat euro, protože by se tím připravilo o cenný nástroj pro řešení případné hospodářské krize. Dále by to také znamenalo, že by ČR musela ručit za cizí dluhy. Souhlasíte s tím, aby Česko vstoupilo do eurozóny?

V odpovědi na tuto otázku jsem rozpolcený. Pokud budu mluvit jako bankéř, tak v případě, že by česká koruna zmizela z trhu, tak přijdeme o obchodní příležitost. Z pohledu ekonomiky jako takové ale vidím daleko více pozitiv, a jsem tedy proto, aby Česko vstoupilo do eurozóny.

Proč si to myslíte?

Naše banka nepůsobí jen na českém trhu, ale i v jiných zemích střední a východní Evropy. Naprosto zřetelně jsem proto viděl, že Českou republiku minulo spoustu důležitých investic jen proto, že nemá euro. Je to logické, protože stavět třeba továrnu v zemi, kde hrozí kurzové riziko, je pro většinu globálních investorů nemyslitelné. Je to důvod, proč například na Slovensku vyrostly automobilky a v Česku ne.

Uprchlíci nejsou teroristé, většina Čechů je mezi sebe chce, říká šéf Člověka v tísni Pánek

sinfin.digital