„Bylo nutné něco udělat," oceňuje Sobotka Trumpův úder na Sýrii. Doufá, že zabrání chemický útokům

ČTK, lup

Premiér Bohuslav Sobotka (CSSD) prohlásil, že úterní chemický útok v syrské provincii Idlíb považuje za válečný zločin. Úder ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa na syrskou leteckou základnu proto chápe, říká že „bylo potřeba něco udělat." Ti, kdo nesou vinu za použití toxických látek, podle něj musí být postaveni před spravedlnost. 

Sobotka se v reakci shoduje například s Velkou Británií, Francií, Polskem nebo Tureckem. Ti všichni oceňují Trumpovu rychlou reakci a věří, že americký úder bude mít ve výsledku pozitivní efekt. Mohl by podle Sobotku vést k tomu, že se chemické útoky v Sýrii nebudou opakovat.

Sobotka na tiskové konferenci také uvedl, že situaci v Sýrii nevyřeší vojenská síla, je podle něj potřeba široké dohody, na které by se podle něj shodla syrská vláda, opozice, Západ, Rusko i Írán. 

3358159:article:true:true:true

Podle ministra obrany Martina Stropnického byl útok ve městě Chán Šajchún natolik brutální, že reakce Washingtonu odpovídá. „Ta tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou,“ uvedl.

Konec šancí Stropnického? Do boje o Hrad ho určitě nenavrhnu, bude lídr v Praze, říká Babiš

sinfin.digital