Čapí hnízdo v Evropském parlamentu: Na Babiše se chystá jeho dvorní kritička

Lucie Bednárová

Českého premiéra Andreje Babiše čekají příští týden nepříjemné chvilky. Evropský parlament se bude v úterý odpoledne zabývat kauzou Čapí hnízdo, ve které jej policie vyšetřuje kvůli možnému podvodu s unijními dotacemi. Na dotazy europoslanců z kontrolního výboru (CONT) nebude odpovídat nejspíše pouze evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Předsedkyně výboru a dlouhodobá Babišova kritička Ingeborg Grässleové chce z vlastní iniciativy pozvat na jednání kontrolního výboru další zástupce Evropské komise. Redakce má k dispozici kopii jejího dopisu.

„Byli bychom rádi, pokud byste se zúčastnili jednoho z dalších zasedání výboru CONT a vysvětlili nám pohled Komise na tento konkrétní případ,“ píše se v textu dopisu, který předsedkyně výboru a německá europoslankyně Ingeborg Grässleová poslala do Evropské komise. Kauza Čapí hnízdo se týká českého premiéra Andreje Babiše a je předmětem vyšetřování tuzemské policie. V nedávné době ji zkoumal také unijní protikorupční úřad OLAF. Obsah zprávy z jeho vyšetřování ale nebylo možné kvůli unijním pravidlům zveřejnit. Například Hospodářským novinám se ji ale podařilo získat a její redakční překlad publikovali.

Grässleová bude chtít po zástupcích generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku vědět, co konkrétního udělali na ochranu finančních zájmů EU a jaké doporučení poslal OLAF českým úřadům a jaké dal evropské exekutivě. Jak vyplývá z oficiálního vyjádření ministerstva financí, Evropská komise již navrhla vyjmout 44 projektů z evropského financování, včetně projektu Čapího hnízda. Tím by se tyto kauzy z pohledu Bruselu ukončily a na vyplacené prostředky by se pohlíželo jako na národní dotaci.

Je jedno, o čem lže. Al Caponeho taky dostali na krácení daní, říká Bartoš na adresu Babiše

sinfin.digital