Čechy okouzlil levný Primark. Vydělávají díky tomu cestovky i překupníci

Aneta Bednářová

Nákupní šílenství jménem Primark zachvátilo Českou republiku. Ačkoli tu obchod nemá žádnou pobočku, asi jen málokdo o něm ještě neslyšel. Levné oblečení číhá hned za hranicemi, tisíce Čechů pořádají doslova nájezdy na pobočky ve Vídni nebo v Drážďanech. Některé cestovní kanceláře dokonce nabízejí do Primarku organizované výlety a jiní se na oblibě irského řetězce rozhodli vydělat přeprodejem zboží v Česku. Vrací se porevoluční doba, kdy Češi celí diví po zboží vyráželi na nákupy za hranice?

Primark je původně irský řetězec s levným oblečením, který svůj první obchod otevřel v roce 1969 v Dublinu a postupně se rozšířil do západní Evropy. V České republice jeho pobočka stále chybí, což ale neodrazuje tisíce tuzemských zákazníků, kteří se za vysněným nákupem vydávají klidně za hranice.

Zvýšený zájem Čechů o nákupy v Primarku potvrzuje i majitel cestovní kanceláře Antonín Tihelka. „Zájezdy do Primarku jsme začali organizovat u nás jako jedni z prvních. Nyní ročně vypravíme až 40 autobusů. Často musíme zařadit i další spoje, někdy v jeden termín jedou i tři vozy,“ komentuje zájem pro INFO.CZ. Zájemce vozí do pobočky Primarku u Vídně. Na nákupy se podle něj vydávají nejčastěji ženy. „Často převládá spíš mladší generace. Vozíme ale i babičky, které chtějí levně a hezky nakoupit pro vnoučata. Mnozí z nich s námi jezdí opakovaně,“ doplňuje Tihelka.

Cesta za nákupy do Drážďan je volná. Na poslední úsek D8 vjela první auta

sinfin.digital