„Celé je to vymyšlené.“ Exšéfové Vojenského zpravodajství odmítají zneužití tajné služby

ČTK

ekb

O žádné sledování nešlo a celá kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) je vymyšlená a vyfabulovaná. Novinářům to řekl bývalý šéf VZ Ondrej Páleník, který dnes kvůli kauze odposlouchávání manželky bývalého premiéra Petra Nečase vypovídal před Obvodním soudem pro Prahu 1. Odhalení odposlechů vedlo v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády. Před Páleníkem obžalobu odmítl také jeho nástupce ve funkci Milan Kovanda.

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Páleník, Kovanda a Jan Pohůnek to popírají. Tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny.

Při opakovaném projednávání kauzy nejprve před soudem několik hodin vypovídal Kovanda, který svoje vystoupení zakončil dnes dopoledne. „Já si myslím, že klient vypovídá od začátku stejně, čili ta jeho výpověď z pondělí a dneška není ničím překvapivým,“ řekl ČTK jeho advokát Jiří Matzner.

Babišův poradce Bláha: EET je nelegální a předražený projekt, musí jednat policie a soudy

sinfin.digital