Čerství tátové dostanou nárok na týden placeného volna. Sněmovna schválila otcovské dovolené

ČTK

luš

Sněmovna schválila placenou týdenní dovolenou pro otce, kterým se narodilo dítě. Novela by měla platit od ledna či února 2018. S návrhem nesouhlasí opoziční ODS a TOP 09, které tvrdí, že rodinné vazby ani rovnost mužů a žen nezlepší.

Muži by mohli podle novely, kterou teď dostanou k posouzení senátoři, nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské. Otcovská by měla podle vlády posílit vztah mezi rodiči a potomkem a motivovat muže, aby se do péče víc zapojili.

„Žádný racionální důvod k tomu není,“ uvedl k zavedení otcovské předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Novinka dopadne podle něho zejména na malé zaměstnavatele i na státní rozpočet.

Pozměňovací návrh na vyškrtnutí otcovské z novely podpořilo i 27 ze 32 přítomných poslanců vládního hnutí ANO. „Zavedení nové dávky není úplně naším cílem,“ uvedla Radka Maxová (ANO). Otcové mohou podle ní využívat jiné nástroje, jmenovala flexibilní pracovní dobu, práci z domova a ošetřovné, tedy takzvaný paragraf.

Pro pozměňovací návrh ODS a TOP 09 zvedlo ruku 56 ze 148 přítomných poslanců, a schválen tedy nebyl. Pro předlohu jako celek pak hlasovalo 103 ze 146 hlasujících členů dolní komory.

sinfin.digital