Češi se chystají přistoupit na přísnější pravidla pro práci na Západě. Výměnou za kvóty na uprchlíky

Lucie Bednárová

Povinné „kvóty“ na uprchlíky nefungují a EU by od nich měla ustoupit a do budoucna je neprosazovat. To je už několik měsíců pozice, se kterou Česko jezdí do Bruselu, a snaží se tím vysvětlit svůj odmítavý postoj k přijímání uprchlíků z Řecka a Itálie. Dosud se nezdálo, že by tomu někdo přikládal větší pozornost, ale to se podle informací redakce INFO.cz může brzy změnit. Češi mají v ruce silnou kartu, kterou chtějí zablokované rozhovory rozpohybovat a zlepšit svou image nekonstruktivního partnera. Prvním testem bude zítřejší schůzka premiéra Bohuslava Sobotky s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Onou kartou jsou přísnější pravidla pro levnější pracovníky z Východu, kterými si západoevropské země chtějí ochránit své trhy. Konkrétněji jde o tzv. vysílané pracovníky, kteří jsou zaměstnaní u domovské firmy, ale svou práci vykonávají v zahraničí. Jedná se například o pracovníky ve stavebnictví nebo dopravě.

Na evropské úrovni tuto oblast upravuje směrnice o vysílání pracovníků do zahraničí, která v současně době prochází revizí a vyvolává mezi členy EU ostré diskuse. Západoevropské státy (včetně Francie) dlouhodobě znervózňuje, že u nich cizinci z převážně nových členských států EU pracují za mzdy běžné v jejich zemích, které jsou ale výrazně nižší. Východoevropské země zase pohlížejí na veškerá ochranná opatření u západních sousedů jako na diskriminaci.

Macronova hvězda vyhasíná, nevěří mu ani polovina Francouzů. Zmapovali jsme příčiny

sinfin.digital