Češi udeřili: Dopravci ze západní Evropy nedodržují zákony, jejich šoféři při kontrole pohořeli

Lucie Bednárová

Při kontrole vysílaných pracovníků v silniční dopravě, která proběhla na konci září na hranicích s Německem a Rakouskem, se ukázalo, že dopravci ze starých členských států EU neplní povinnosti, které jim ukládají zákony. Jejich zaměstnanci například nevozí v autě kopie pracovní smlouvy v jazyce státu, do kterého jedou. Naopak dopravci z nových členských zemí kontrolou prošli. Výsledky preventivní akce, kterou spustilo české ministerstvo dopravy ve spolupráci s rezortem práce a sociálních věcí, se české vládě hodí při jednání o nové evropské legislativě vyjednávané v unijních institucích.

„Zjištěná porušení využije Česká republika při vyjednávání o balíčku mobility a předá příslušným ministrům ze zemí s největším počtem odhalených nedostatků,“ informovalo ministerstvo dopravy.

Z preventivní kontrolní akce, která na konci září probíhala na hraničních přechodech Rozvadov a Hatě, vyplynulo, že pravidla o tzv. vyslaných pracovnících (zaměstnancích, které domácí firmy vysílají na zakázky do zahraničí) nedodržují dopravci ze starých členských států EU a naopak zaměstnavatelé ze států střední a východní Evropy ano.

Podle ministerstva je to paradoxní, protože na nedodržování pravidel nejčastěji poukazují právě státy ze západní Evropy. INFO.CZ už dříve upozorňovalo na kontroly českých dopravců a jejich řidičů v Německu či dalších zemích a psalo také o tom, že český stát chystá odvetnou akci.

Řidiči, například z Německa, Rakouska, Itálie, ale i dalších zemí, kteří nyní prošli kontrolou na českých hranicích, netušili, jaké povinnosti mají jejich zaměstnavatelé dodržovat. Nevěděli proto, že s sebou v autě mají vozit pracovní smlouvu, a ještě více se podivovali nad tím, že by měla být přeložena do jazyka země, kam jedou, nebo kterou projíždějí.

sinfin.digital