Česká vědkyně si připsala unikátní úspěch. Vytvořila geneticky modifikované křečky

ČTK

tc

Helena Fulková, vědkyně, která nedávno jako první Češka naklonovala myši, nedávno uspěla v další oblasti. V Japonsku, kde je nyní na stáži, vytvořila tentokrát geneticky modifikované křečky. ČTK to řekl její otec, Josef Fulka z Výzkumného ústavu živočišné výroby Akademie věd ČR, který je také odborníkem na klonování. Fulková patří do týmu Petra Svobody z Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

„Do Japonska odjížděla s cílem udělat transgenní, tedy geneticky modifikované křečky. Já jsem v její úspěch příliš nevěřil, ale skutečně se jí to podařilo,“ řekl Fulka.

Fulková se stala známá před několika lety, kdy naklonovala myši. Klonování myší je podle Fulky obtížnější než například u známé ovce Dolly. Každý druh má totiž svá specifika, a tomu se musí přizpůsobit konkrétní postup. U myší podle Fulky záleží na přesném načasování rozhodujícího kroku. „Je to magie, otázka tisíciny vteřiny, kterou Helena rozpozná,“ řekl.

Klonování myší ani genetické modifikace křečků nejsou samoúčelné, slouží k pochopení podstaty biologických procesů. Podle Fulky se od dob ovce Dolly změnil pohled na to, co může klonování přinést. Původní naděje, že přinese revoluci v lékařství při nahrazování tkání, ustoupila do pozadí po rozmachu výzkumu kmenových buněk. Klonování může ale přinést jiný výsledek: záchranu kriticky ohrožených druhů. Týká se to například nosorožce bílého.

sinfin.digital