Česko brzy otevře v Jeruzalémě honorární konzulát. Nepůjdeme tak proti EU ani OSN, ujišťuje Babiš

ČTK, lup

Česko během několika měsíců otevře honorární konzulát v Jeruzalémě, uvedl na dotaz ČTK předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). Zvažuje se také otevření Českého centra při plánované návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Izraeli na konci letošního roku, dodal. Česká republika podle Babišova vyjádření tímto krokem nenaruší společný postoj Evropské unie ani rezoluce OSN, které se vztahují k Jeruzalému.

"V řádu několika měsíců hodláme otevírat honorární konzulát v Jeruzalémě," uvedl Babiš. "Aktuálně se také vyhodnocuje situace a jako jedna z variant je zvažováno otevření Českého centra v Jeruzalémě, pokud možno v závěru roku a v návaznosti na zamýšlenou návštěvu prezidenta ČR v Izraeli," dodal premiér v demisi.

Případné otevření pobočky Českého centra, jehož činnost spočívá především v podpoře kulturních projektů, podle Babiše nepovede k podpoře konfliktu mezi Palestinci a Izraelci. "Tímto krokem by nedošlo k porušení společné zahraniční politiky EU či plnění příslušných rezolucí RB OSN," napsal.

OSN i EU ve svých postojích zdůrazňují, že Jeruzalém by v budoucnu měl být hlavním městem jak Izraele, tak budoucího státu Palestina. I s ohledem na to mají státy své zastoupení v Tel Avivu.

Stěhování ambasád do Jeruzaléma je jen záminka, tvrdí český exdiplomat. Na napětí to dle něj nemá vliv

sinfin.digital