Česko dusí smog. Metropole žádá řidiče, aby nevyjížděli, podniky možná omezí výrobu

ČTK

Info.cz

Nejen silné mrazy, ale taky smog trápí v současných dnech Českou republiku. Meteorologové vyhlásili kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu smogovou situaci ve většině krajů včetně Prahy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v hlavním městě možná přistoupí i k takzvané regulaci, kdy musí některé podniky omezit výrobu.

Na pražských měřících stanicích přesahují koncentrace částic PM10 za 24 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový. Podobně vysoké jsou i aktuální hodinové hodnoty. Stupeň kvality ovzduší je tak v Praze druhé nejhorší z šesti možných.

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové před čtvrteční půlnocí. „Upozorňujeme, že v blízké době je možnost vyhlášení regulace,“ uvedli. Při regulaci musí omezit výrobu některé podniky, například teplárny.

ČHMÚ doporučuje, aby lidé víc využívali městskou hromadnou dopravu a nevyjížděli auty, pokud to není nutné. Řidiče k tomu dnes vyzval i pražský magistrát. Emise ze spalovacích motorů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu.

Problémy mají i na dalších místech. V Moravskoslezském kraji překračují stanice limit 50 mikrogramů na metr krychlový víc než dvojnásobně. Nejhorší situace byla ráno v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde stanice vykázala hodnotu 201 mikrogram na metr krychlový, tedy čtyřnásobek povoleného limitu. Na Třinecku vyhlásil ČHMÚ dokonce regulaci.

sinfin.digital