Česko má svého Elona Muska. Exministr Nečasovy vlády Kuba škrtá lidem 70 % z účtů za energie

Po odchodu z politiky se ministr průmyslu a obchodu Nečasovy vlády Martin Kuba se vrátil k podnikání. Věnoval se developmentu, má aktivity v textilnímu průmyslu, v poslední době se soustředí na energetiku. Se svou společností OIG Power vyvíjí systémy na výrobu a uchovávání elektrické energie a efektivně mění podniky a domácnosti na soběstačné energetické jednotky. „Řešení Elona Muska jsme dotáhli až do konce,“ říká Martin Kuba v rozhovoru pro INFO.CZ.

Na začátku roku jste se svým produktem vyhrál hlavní cenu na soutěži Quality Innovation Awards. Jak významný posun to pro vás byl?

Opravdu velký. Výhra této mezinárodní ceny v kategorii start upů nás utvrdila v tom, že jdeme správnou cestou a že naše řešení energeticky soběstačné budovy má smysl. Ale také jsem si tam uvědomil, že by bylo chybou zůstávat jenom u původního produktu. Naše vize musíme posouvat a vyvíjet. Chci, abychom v OIG POWER dokázali tvořit budoucnost decentralizované energetiky a ukazovat, jakou cestou půjde.

Váš produkt si tedy mohu představit jako domácí elektrárnu?

Naše řešení propojuje výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, její skladování a následné využití v čase, kdy ji potřebujete. Problém obnovitelných zdrojů dříve byl, že energii v domě potřebujete většinou ráno a večer, kdy slunce ještě nebo už nesvítí a energie se nevyrábí. Díky našemu sytému máte energii, která se za den ve vašich solárních panelech vyrobí a nespotřebuje, uloženou. A využít ji pak můžete kdykoli. Zároveň náš systém řídí inteligentně rozdělování energii podle nastavených priorit tam, kde je to nejvíce potřeba, a dbá na hospodárnost celého procesu. Po nákupu battery boxu si můžete škrtnout sedmdesát až osmdesát procent nákladů na energii.

Cílíte primárně na fyzické osoby?

Rozhodně ne, naše produkty dodáváme i podnikům a spolupracujeme i s municipalitami. Z té průmyslové oblasti spolupracujeme například se společností Innogy. Nyní budeme realizovat další konkrétní projekty, jako jeden z příkladů mohu uvést třeba společnost Čepro.

Jak byste popsal vaši konkurenční výhodu oproti firmám, které podobné řešení rovněž nabízejí?

Když dnes s někým mluvím, tak náš systém většina lidí srovnává s Powerwall Elona Muska, který je ale proti našemu systému spíše jen baterii. Navíc jsem si téměř jistý, že když se rozhodnete si ho jako Evropan koupit, tak budete na dodání čekat velmi dlouho, jestli se vůbec povede. Oproti tomu my dodáváme naše výrobky během pár týdnů, zapojené a fungující. To je v tomto odvětví docela unikát. Naše velká výhoda je, že už jsme si prodělali všechny dětské nemoci a máme fungující sériovou výrobu desítek zařízení měsíčně. A skvělé reference. Naše třífázové all-in-one řešení je speciálně vyvinuté pro české domácnosti kde je rozvod proudu na třech fázích. A náš Battery box navíc zajistí, že váš dům už bude mít vždy svou energii a bude svítit, i když všude kolem vás vypadne elektrický proud. Většina evropských konkurentů neumí takto fungovat v našem českém prostředí.

Tvrdil jste, že se chcete vyvíjet a posouvat. Jakým směrem je to u takového zařízení možné?

Nyní pracujeme na další generaci, na tom, abychom jej polidštili. Chceme, aby systém se zákazníky komunikoval mnohem přirozeněji, intuitivněji a zábavněji. Vyvíjíme software, který lidem umožní se systémem jednoduše zacházet třeba z obývacího pokoje. Systém je bude upozorňovat na to, jak nejlépe využít energii, kterou mají k dispozici, například oznámí, že je aktuálně energie přebytek a že je vhodné ji přesměrovat do nabíječky elektrovozu.

Takový systém už nejspíš bude pracovat s nějakou formou umělé inteligence.

Ano, s tím počítáme. Ale pravděpodobně to bude na platformě aplikací, které už máme k dispozici. Já primárně nyní tlačím na náš programátorský tým, aby náš box polidštili. Aby to pro zákazníka nebyla jenom nějaká krabice, ale skutečný rádce a komunikátor. Aby mu pomohl s tím, jak s energií nakládat co nejlépe. Myslím, že to je i určitá identita našeho řešení, něco, čím se odlišujeme od ostatních.

Další verze vaší domácí elektrárny tedy bude podobná například virtuálnímu asistentovi Alexa od Amazonu?

Budeme využívat podobné technologie, ale celý princip budeme oficiálně představovat až v příštích měsících. V zásadě nám jde o to, aby komunikační část Battery Boxu, který je fyzicky umístěný většinou v garáži nebo v nějaké technické místnosti, byla s majiteli v jejich domě. Aby s nimi mohl jednoduše komunikovat a aby přirozeně zapadnul do rodin a efektivně jim pomáhal. Tam vidím budoucnost.

sinfin.digital