Česko má za sebou mrazivou noc. Na Kvildě bylo minus 23 stupňů, v Praze počasí zastavilo přívoz

ČTK

lup

Česko se probudilo do mrazivého rána. Na šumavské Jezerní slati naměřili v noci meteorologové minus 22,8 stupně Celsia. Teplotní rekordy byly překonány na 12 ze 148 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejchladněji bylo v jižních Čechách a na Vysočině. ČTK to řekl Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli zamrzlé Berounce je mimo provoz přívoz v pražské Troji, který nahrazuje zřícenou lávku.

Vůbec nejnižší teplotu v noci teploměr ukázal na šumavské stanici Kvilda - Perla, které se také říká Jezerní slať. Naměřených minus 22,8 stupně Celsia ale nepřekonalo rekord minus 26,5 stupně z roku 1987. V Králíkách na Orlickoústecku v noci bylo minus 22,6 stupně, tamní stanice ale nefunguje ani deset let.

Rekord tak padl třeba na krkonošské Labské boudě, kde minus 20,6 stupně Celsia z uplynulé noci překonalo dosavadní minimum minus 19,2 stupně z roku 1986. Dosud nejnižší naměřenou teplotou pro 26. únor je také minus 20,2 stupně na beskydské Lysé hoře nebo minus 19,5 stupně v krkonošské Peci pod Sněžkou.

Česká novinářka zpovídala ženy džihádistů: Mezi uprchlíky vychovávají malé teroristy

sinfin.digital