„Chtěla jsem, aby prezident neměl prostor pro poškozování Česka,“ říká Markéta Adamová pro INFO.CZ

Markéta Žižková

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová kritikou nešetří. Riziko vidí na Hradě, především v osobě Vratislava Mynáře a Martina Nejedlého. „To jsou lidé, kteří zásadněji ovlivňují chování pana prezidenta. Za ty roky, co je Miloš Zeman na Hradě, se mu daří otáčet kurz české zahraniční politiky,“ říká. Nepřehlíží ale například ani konání ministryně sociálních věcí Marksové. V čele ministerstva by klidně viděla muže, hlavně kdyby měl za sebou výsledky, jak dodává v rozhovoru pro INFO.CZ s odkazem na výměnu „unavených“ ministrů. 

Představila jste návrh, podle kterého by mělo putovat méně peněz na prezidentské cesty. Místo toho by šly do školství. To bylo ještě před kauzou s Jindřichem Forejtem. Je podle vás riziko, když jsou v prezidentově blízkosti lidé jako pan Forejt, který nyní čelí kauze s kompromitujícím videem?

Myslím si, že nebezpečnější je pan Mynář (hradní kancléř Vratislav Mynář – pozn. red.) a Nejedlý (prezidentův poradce Martin Nejedlý – pozn. red.). To jsou lidé, kteří zásadněji ovlivňují chování pana prezidenta. Za ty roky, co je Miloš Zeman na Hradě, se mu daří otáčet kurz české zahraniční politiky. Hledí se k východním, autoritářským zemím typu Rusko nebo Čína. K veřejnosti se dostává pocit, že je normální, když tyto země považujeme za strategické partnery. Už jen to, že je někdo schopen nazvat Čínu strategickým partnerem, když z ekonomického hlediska to tak vůbec není. Když vidíme, že z hlediska investic jsou to dost často jen prázdná slova, která nejsou naplněna skutky, tak na to bychom měli být velmi citliví. Já jako poslankyně mám poměrně málo možností, jak s tím hnout. Mám ale pravomoc ovlivňovat rozpočet, který kancelář prezidenta používá. Můj návrh jsem proto směřovala tak, aby prezident v zahraniční neměl tolik prostoru pro poškozování jména České republiky.

Jindřicha Forejta nahradí ve funkci Miroslav Sklenář, který tu „čínskou“ zkušenost má. Je to podle vás riziko?

To je určitě riziko. Stačí se podívat do výroční zprávy BIS, která jednoznačně identifikuje bezpečnostní rizika z Číny a Ruska. Komu jinému než bezpečnostním službám bychom měli naslouchat. A pokud upozorní, že řada politiků tomu riziku napomáhá, tak byť to není explicitně pojmenováno, míří tím do nejvyšších míst. Měli bychom být v tomto směru obezřetní.

S Forejtovým kompromitujícím videem se pojí otázky, kdo měl na jeho zveřejnění zájem. A jednou z úvah je i to, že za tím byly politické tlaky, které měly za cíl se pana Forejta zbavit. Je to reálné?

Vidím to jako reálnou možnost. Bohužel i takovéto praktiky teď pronikají do nejvyšších pater české politiky. Doufám, že vyšetřování, které se teď povede, nám dá odpověď.

„Policie mě zatím nekontaktovala,“ říká jeden z mužů, kteří nabídli médiím video

sinfin.digital